SPOILER ALERT!

Jeg vil ikke garantere for, at jeg ikke spoiler noget i denne post. I udgangspunktet er det ikke meningen, at det skal være anmeldelser, så det er ikke sikkert, der er noget som helst med om plot eller lignende. Det er bare en liste og evt. en strøtanke eller to om bøgerne, eller om omstændighederne, jeg har læst dem under.

Så måske er der spoilers, måske ikke…

Haabet, Mich Vraa, 2016.

Denne bog er nr. 1 af to. Jeg fik nr. 2 i julegave af Niels: Peters kærlighed. Men jeg fik den byttet, da jeg opdagede, at det var nummer to i serien – selvom den efter sigende skulle være en selvstændig roman.

Nå, men Haabet er en fortælling om en håndfuld personer med tilknytning til de Dansk Vestindiske Øer, i årene efter slaveriets officielle ophør. Det var sidst i 1793(?) det blev forbudt, og i de efterfølgende 10 år, der skulle have været en udtrapningsfase, blev der indført endnu flere slaver, fordi sukkerplantagerne ikke kunne køre uden slaverne.

Haabet bliver fortalt i bidder, som består af dagbogsnotater, logbøger, breve og lignende. Det bliver hurtigt klart, at der er noget på færde i de første par fortællinger, og så bliver situationerne og relationerne langsomt viklet ud.

Jeg var lidt spændt på, hvordan det ville fungere, og jeg har været meget godt underholdt. Det har virkelig været en god og fængende roman i både sprog, fortælling, udvikling, karaktertegning. Jeg har været vældig godt underholdt. Jeg har læst den første del i løbet af januar, og så har jeg nået den sidste halvdel på skiferien i uge 5. Det har været nogle gode bidder at tage den i, når man læser med skihytten fuld af unger og svigerforældre.

Jeg var lidt skeptisk, for jeg havde faktisk ikke hørt noget om bogen, men det er jo det gode ved gaver. Så behøver man ikke selv at tage stilling. Nu må jeg videre i bunken, men mon ikke nummer to kan finde vej ind i stakken i fremtiden.

Mao II, Don Delillo

Solar, Theis Ørntoft

Profeterne i Evighedsfjorden, Kim Leine

Ready Player One, Ernest Kleine, 2011

På min nye Kindle Paperwhite, som jeg gav mig selv i sommerferiegave. Dét var en god gave, fra mig selv til mig selv.

Signy Kraka, Book 1, N. H. Kerr, 2017

Signy Kraka, Book 2, N. H. Kerr, 2017

Red Sparrow, Jason Matthews, 2013

Jeg så den var kommet som film. Det store røde cover på filmen lokkede mig til at se nærmere på den. Jeg læste om plottet på iTunes, og så fandt jeg bogen på Amazon. Den er meget bedre end filmen… Surprise, surprise.

Der er en del aspekter, som slet ikke er med i filmen, som er centrale for bogen. Bl.a. beskrives det slet ikke, hvordan hovedpersonen er i stand til at læse andres følelser fra ved at opleve farverne på deres lyd. Det havde jeg ellers set frem til at se, hvordan de ville håndtere i filmen.

Et andet aspekt, der ikke var med i filmen, er de opskrifter på mad, der er i slutningen af hvert kapitel. Det virker lidt underligt i bogen, så der er måske ikke noget at sige til, at det ikke er med i filmen, men det er jo trods alt endnu et fokus, der ikke er med.

Signy Kraka, Book 3, N. H. Kerr

Avatar, Casper Eric

Nye ansatte, Olga Ravn

Jeg er en hær, Lars Husum

Date Night at Union Street 1, E. M Foner

Beskrivelsen af den på Kindle Store fik den til at fremstå sjov, og så var den billig.

Den mindede mig mest af alt om en meget flad udgave af The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Men den var kort…

Underkastelse, Michel Houllebecq

Hærværk, Tom Kristensen (lyd)

Nike, Caspar Eric

Og med Nike fik jeg læst 16 værk i 2018. Et par af dem er jo digtsamlinger, så det ender nok alligevel i omegnen af én roman pr. måned. Det er også fint, synes jeg, når man tager højde for, at jeg læser en del i hverdagene, som jeg ikke skriver nogle steder.

Jeg ville jo egentlig gerne lige har knyttet et par kommentarer til de enkelte bøger, men jeg kan vist ikke lige se mig ud af at gøre det nu, så måske skal jeg prøve at få det gjort løbende i 2019.

De største oplevelser har nok været noget af det første og noget af det sidste. Haabet var en rigtig fin bog, som var meget anderledes, end dem, jeg plejer at læse. Jeg har været ved at overveje at læse de andre også, men så har der været så meget andet.

Kim Leine var også en oplevelse, og så var det jo i år, jeg fik fat i en Kindle. Dét har også givet anledning til nogle gode oplevelser. Både med teknologien og med et par af de bøger, jeg fik læst på den. Det er fedt, når man kan kombinere det ene med det andet, synes jeg.

Og så kunne Underkastelse godt være et bud på noget af det bedste, jeg har læst i år. Dén håber jeg at nå tilbage til på et tidspunkt.

Kindle-appen på iPad’en er for stor på min 10,5″, synes jeg. Det bliver for meget eller for stor tekst pr side, og den er ikke specielt god at sidde med. Men her hen over julen har jeg faktisk fået læst lidt på min telefon, og dét har faktisk været en fin oplevelse også. På den er skærmen en meget bedre størrelse, og teksten står helt skarp. Jeg synes egentlig også at det ikke har været helt så hårdt for øjnene at læse på OLED-skærmen, men jeg ved ikke, om det er noget jeg måske bilder mig ind, eller om der kan være noget om det, ift. LCD. Det kan også være stedet og lyset og mange andre ting… Det er for så vidt også ligemeget.

Nu sender jeg det her af sted, og så tror jeg, jeg vil prøve at få skrevet lidt til undervejs næste år. Jeg er i fuld gang med Turn the Page 2019 🙂

Kategorier: Bøger

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.